Een drukke periode op het werk of een stressvolle situatie, we kennen het allemaal. Deze negatieve factoren hebben niet alleen invloed op uw humeur, ook zorgen ze voor een onrustige huid. Een huidtherapeute of huidspecialiste bieden oplossing en tillen het uiterlijk van uw huid naar een hoger niveau. Wilt u meer weten, lees dan verder!

Wat doet een huidtherapeut?

Als huidtherapeut behandel je de zieke en beschadigde huid, tevens kun je behandelingen toepassen die wat meer cosmetisch gericht zijn. Om een huidtherapeut te worden wordt een vier-jarige opleiding gevolgd aan de Haagse Hogeschool of Hogeschool Utrecht. In deze periode dienen er verschillende vakken te worden gevolgd zowel in praktijk als theorie. Bovendien worden er verschillende stages afgelegd in verschillende huidzorgcentra en of cosmetisch/medische instanties gerelateerd aan de huid. In het vierde jaar wordt de opleiding afgerond met een afstudeerscriptie. Het verwerven vanm informatie tijdens het vormen van de scriptie wordt uitgevoerd door wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor is alles wat een huidtherapeut in het werkveld uitvoerd ook gebaseerd op ‘evidence based practice’. Het kan voor iemand die enkel op zoek is naar een huidbehandeling best verwarrend zijn met meerdere benamingen voor professionals in de huidzorg.

Wat is precies het verschil tussen een huidtherapeut en een schoonheidsspecialiste?

Een schoonheidsspecialist heeft een driejarige MBO opleiding afgerond en voert cosmetische en ontspannende behandelingen uit. Bij een schoonheidsspecialist kunt u terecht voor een verzorgende gezichtsbehandeling, massage of manicure behandeling. De schoonheidsspecialiste is meer gefocust op het ‘verfraaien’ van het gezicht en lichaam.

Het doel van de huidtherapeut is het verminderen of opheffen van verschillende huidklachten. Huidtherapeuten behandelen de zieke en beschadigde huid, zoals acne, littekens en pigmentatie. Sommige schoonheidsspecialisten hebben een extra scholing gevolgd, in bijvoorbeeld acne. De schoonheidsspecialist behandelt dan milde vormen van acne, terwijl de huidtherapeut ernstigere vormen van acne behandeld. Huidtherapeute staan ook vaak in contact met dermatologen of huisartsen.

De titel ‘huidtherapeut’ is een beschermde titel, vastgelegd in wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (wet BIG, artikel 34).

Hieronder vindt u een korte uitleg over de werkzaamheden van een huidtherapeut:

 • De gezondheid en het uiterlijk van de huid analyseren en evalueren met de cliënt
 • Behandelmethode bespreekbaar maken en productaanbevelingen doen met betrekking op het verbeteren van de kwaliteit van de huid
 • Het elimineren van haar met behulp van een ontharingslaser.
 • Doorverwijzen van cliënten naar bijvoorbeeld een dermatoloog, schoonheidsspecialist, of andere huidtherapeut

Kortom voert de huidtherapeute iedere behandeling uit aan het gezicht om de gezondheid van de huid te beschermen. Ze elimineren dode huidcellen en geven het lichaam een jeugdigere uitstraling door middel van medische peelings, unieke huidmaskers en of andere huidverjongende behandelingen.

Wat is het verschil tussen een huidtherapeut en een dermatoloog?

Een dermatoloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de huid, huidaandoeningen en huidziekten. Een dermatoloog heeft een zesjarige WO-opleiding geneeskunde afgerond met een vijfjarige specialisatie in dermatologie. De dermatoloog ziet veel diversiteit aan huidziekten en huidafwijkingen, zoals eczeem, kwaadaardige moedervlekken of spataderen. De behandelmogelijkheden lopen ook uiteen, zoals het stellen van een diagnose, voorschrijven van medicatie tot aan het operatief verwijderen van huidkanker.

In tegenstelling met de dermatoloog, mag een huidtherapeut geen medicatie voorschrijven of een diagnose stellen. Dermatologen en huidtherapeuten kunnen elkaar goed aanvullen. De dermatoloog schrijft bijvoorbeeld medicatie voor bij acne en de huidtherapeut voert een ondersteunende behandeling uit met acnetherapie.

Wat kost een huidtherapeut?

Rotterdamskincare kiest voor eerlijke tarieven. De meeste prijzen startten vanaf 50,- tot aan max 180,- euro. Mocht u in een specifieke situatie zitten waarvan u denkt meerdere behandelingen nodig te hebben van één specifiek soort behandeling, worden deze ook in kuurverband aangeboden. Om een behandeling voor drie maal vooruit te boeken zal er op deze manier direct een korting van 15,- euro worden berekend.

Wanneer heb ik een huidtherapeut nodig?

U kunt altijd een bezoek brengen aan de huidtherapeute. Er zijn allerlei factoren in het dagelijkse leven die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van de huid. Denk hierbij aan verschillende seizoenen, temperaturen, werkomstandigheden (binnen of buitenwerk) etc. Bij twijfel is het altijd mogelijk een huidtherapeute te bezoeken, het volgen van therapie voor de huid is een gegeven dat altijd gunstig zal zijn voor de huid.  Hieronder kunt u lezen waarvoor een huidtherapeut in eerste instantie is opgeleid tijdens de 4-jarige Hbo studie. Afhankelijk van de huidkliniek en huidtherapeute wordt er een voorkeur gegeven om medische of cosmedische behandelingen uit te voeren. Rotterdamskincare kiest ervoor om zich te richten op de cosmedische kant van het vak huidtherapie.

 • Een droge en gevoelige huid
 • Diverse soorten wonden. Zoals decubitus/doorligwonden en wonden aan de voeten door diabetes.
 • Littekens.
 • Kalknagels.
 • Ouderdomswratten.
 • Fibromen; dat zijn goedaardige tumoren die ook wel steelwratten worden genoemd.
 • Pigmentstoornissen, zoals de ouderdomsvlek (lentigo). Veel mensen van middelbare leeftijd krijgen bruine vlekjes, vaak in hun gezicht of op de handen. Zo’n ouderdomsvlek is goedaardig, maar kan kwaadaardig worden (huidkanker). Als vorm en kleur veran­deren, neem dan contact op met uw huisarts.
 • Lymfoedeem en lipoedeem, aandoeningen waarbij sprake is van vochtophopingen. Mensen met lymfoedeem en lipoedeem hebben een zwaar, dik en vermoeid arm of been. Ongeveer een kwart miljoen Nederlanders heeft zo’n aandoening.
 • Vaatafwijkingen waardoor de huid op ­s­ommige plaatsen roder wordt en kan gaan jeuken, bijvoorbeeld de ontstekingsreactie rosacea.
 • Overbeharing.
 • Acne in puberteit en bij volwassenen.

Heeft u vragen over een huidtherapeut of wilt u meer uitleg over de kosten ervan? Neem dan contact op met ons, Rotterdam Skincare.